Mijn antwoord op Chriet’s vraag was legendarisch dom: Ja!

Chriet Titulaer (1943 - 2017)

Chriet Titulaer is dit weekend op 73-jarige leeftijd overleden. Chriet, met een zachte ‘g’, was in de jaren tachtig een markante televisiepresentator die de kijker laagdrempelig verwonderde over nieuwe technologieën die de toekomst zouden veranderen.

Als kind zat ik aan de buis gekluisterd. Als Chriet op TV was vertelde hij over de sterren, computers en gekke gadgets. Het was de tijd van de Commodore64, de Firato-beurs in de RAI, en natuurlijk Wubbo Ockels. Chriet deed live verslag van de lancering van de Challenger met Wubbo op 30 oktober 1985  Het was een tijd vol technologische verwondering. Over een toekomst die raar, en al waar, was, volgens Chriet.

In de zomer van 1982 kwam Chriet mij interviewen. Onze school, d’Oosterkim in Schoorl, was namelijk de eerste lagere school in Nederland die de computer, een p2000, ingebed had in het lesprogramma. Ik herinner me niet veel meer van het gesprek. Slechts die ene vraag is blijven hangen:

“Bart, denk jij dat de wereld nog zonder computers kan?”

Mijn antwoord was legendarisch dom. Een volmondig “Ja!” Ik denk dat ook Chriet dit antwoord niet had verwacht, en ik was de klos. Chriet vroeg door: “Hoe zouden stoplichten dan werken?”. Ik stamelde. Zaten daar computers in? Chriet ritste nog een hele reeks voorbeelden aan elkaar. Ik bedacht ter plekke de grootst mogelijk onzin om mijn ferme ‘Ja’ te verantwoorden. Ik geloof niet dat ik verder nog iets zinnigs heb uitgebracht in dat gesprek.

Chriet bleef vriendelijk glimlachen. Ik kende mijn plek als tienjarige snotneus. Na afloop kreeg ik als dank een dik boek over ruimtevaart. Trots op mijn boek over de sterren, met een echte handtekening van Chriet, liep ik na het interview voldaan naar huis. Ik had met de man van de sterren en chips gesproken.

Chriet was de eerste die met zijn programma’s mijn nieuwsgierigheid voor toekomsten deed ontvlammen. Hij plantte een zaadje in mijn brein dat pas decennia later tot bloei zou komen in mijn werk als business futurist.

Bedankt voor de vonk Chriet. Heb een goede reis.

Written by

Bart Götte

Bart Götte

Business futurist, psychologist & keynote speaker

E: bart.gotte@futureflock.nl

M: +31 (0)6 486 115 16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *